יום ראשון, 16 באוגוסט 2009

שע"ח מט(ח)

פיץ: תגיד מיקי... מה כתבת בכותרת ?

מיקי: אה זה..? זה מן משחק מילים שכזה – במקום 'שח-מט' המשחק, שָע"חְ מָט(ח) – כלומר ראשי תיבות של 'שער-חליפין' ו'מטבע-חוץ'...כמו שאמרתי 'שע"ח מט(ח)'. אתה יודע מה זה, נכון ?

פיץ: בטח איזו שאלה! ....אה... לא.

מיקי: אה.. אם כך אז מט"ח – משמעו מטבע-חוץ. מטבע שהוא לא ישראלי. אתה יודע שלמטבע שלנו קוראים...

פיץ: שקל !

מיקי: שקל חדש, ליתר דיוק. בשנת 1985 היתה תקופה קצרה בה היה נהוג שקל, ומתחילת 1986 ישראל עברה לשקל חדש. על כל פנים, מטבעות זרים של מדינות אחרות נקראות 'מטבע חוץ' או בקיצור מט"ח.

פיץ: ומה זה.. השע"ח הזה ? איך אמרת... שער חוץ' ?

מיקי: כמעט – 'שער חליפין'. זה הפירוש בשע"ח. כשאנחנו נוסעים לארצות הברית, למשל, אנחנו צריכים להחליף את השקלים שלנו למטבע של אמריקה שנקרא דולר. הבעיה היא, שדולר אמריקאי שווה יותר משקל אחד, ולכן כדי שנוכל להחליף את הדולר בשקלים שלנו, עלינו להעזר במעין מחירון. מחירון שיגיד לנו כמה עולה כל מטבע.

במקרה של דולר אמריקאי, הוא שווה היום כמעט 4 שקלים. המשמעות היא, שבאופן כללי, אדם שיש לו דולרים אמריקאים, יהיה מוכן להחליף איתי את הדולרים שלו בשקלים – אם אני אשלם לו כ-4 שקלים תמורת כל דולר אחד שיש לו. זהו "שער החליפין" או "השער" בקיצור.

פיץ: אבל מי החליט שדולר אמריקאי שווה 4 שקלים ? למה לא 3 שקלים או 2 ?

מיקי: שאלה מצוינת פיץ. באמת מי מחליט ?
האמת, שאף אחד לא ממש מחליט ומצד שני כולם מחליטים. באופן כללי, אפשר לומר שבנקים, מדינות, חברות ואפילו אנשים פרטיים –
כולם קונים ומוכרים מטבעות שונים: דולר, יורו, ין, ושטרלינג, דולר קנדי, ודולר אוסטרלי והמון מטבעות אחרים. כול אלו, יוצרים שוק ענק – שבו מטבעות מחליפות ידיים בין מדינות ואנשים.

פיץ: וואוו.. זה נשמע שוק מאוד מאוד גדול...

מיקי: לא גדול, פיץ – ע-נ-ק !! למעשה הוא כל כך גדול שמידי יום עוברים שם 4 וחצי טריליון דולר (אגב, רוצים לראות איך נראים טריליון דולר?... לחצו כאן).

בגלל הגודל הזה, אף אחד, גם לא בנק, ואפילו מדינה – לא יכולה להשפיע על 'השער' לאורך זמן. מה שכן קובע, זה האמונה שקיימת בשוק, שהכלכלה של מדינה מסוימת היא חזקה וטובה. לפעמים, גם הריבית באותו משק, יכול לגרום למשקיעים לרכוש את המטבע של אותה מדינה.

אם ניקח את השקל שלנו והשער שלו מול הדולר.
לפני שנה, רבים רצו לקנות שקלים כיוון שלישראל
כלכלה מצוינת וגם היתה ריבית טובה. לכן הם החליפו בשמחה את הדולרים שלהם בשקלים שלנו. זה גרם לכך שהשקלים התייקרו. כלומר, המשקיעים היו צריכים לשלם יותר דולרים תמורת כל שקל ושקל. בחדשות קוראים לזה "התחזקות השקל" ולפעמים גם במילה המוזרה "יִיסוּף" – כי השקל נהיה יותר חזק מול הדולר, ומי שרוצה אותו – צריך להוסיף יותר דולרים כדי לקנות אותו. אגב, כשזה הפוך.. קוראים לזה "החלשות" או "פִּיחוּת" – כי צריך לשלם פחות.

ואתם ילדים, מכירים את המטבעות השונים, ולאיזו מדינה הם שייכים ?
פיץ ואני הכנו עבורכם חידון קטן, שיבדוק אם אתם מכירים ועד כמה. לחצו על הלינק, והדפיסו את הקובץ. שימו לב, דף מספר 2 הוא דף תשובות. לא להציץ!

לחצו כאן – כדי לגשת לחידון 'מטבעות ומדינות'

תגובה 1: